Groene arbeidsvoorwaarden: waar moet je aan denken?

groene arbeidsvoorwaarden
groene arbeidsvoorwaarden

De krapte op de arbeidsmarkt is enorm. And here to stay. Dat is natuurlijk spannend, maar wij zien ook een aantal belangrijke voordelen. Zo worden veel bedrijven op dit moment flexibeler, creatiever én inclusiever, vooral op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Ben jij ook benieuwd hoe je je organisatie aantrekkelijker kunt maken en zo medewerkers kunt vinden en verbinden? Dan is onze blogserie over moderne arbeidsvoorwaarden iets voor jou. In het eerste blog uit deze serie las je meer over mantelzorg, in deze blog vertellen we je alles over groene arbeidsvoorwaarden.

Groene arbeidsvoorwaarden

Het lijkt wel hét HR-buzzwoord van de zomer van 2023: groene arbeidsvoorwaarden. Bedrijven zijn niet alleen bezig met het verduurzamen van de bedrijfsvoering, maar zij helpen hun personeel ook steeds vaker om groene keuzes te maken. Waar moet je dan aan denken?

 • Een fietsplan, zodat werknemers financieel voordelig een (elektrische) fiets kunnen kopen of leasen.
 • Een groene reiskostenregeling, waarbij medewerkers die kiezen voor een milieuvriendelijke mobiliteitsvorm (benenwagen, fiets of trein) een hogere reiskostenvergoeding krijgen.
 • Een groene leaseregeling, waarbij mensen die een auto nodig hebben alleen nog maar een elektrische auto kunnen leasen.
 • Een hogere thuiswerkvergoeding of het vergroten van de mogelijkheden voor hybride werken, om zo het woon-werkverkeer te beperken.
 • Een klimaatbudget voor het verduurzamen van de woning (zonnepanelen, warmtepomp, isolatie).
 • Extra vakantiedagen of vakantiegeld voor werknemers die milieuvriendelijk op vakantie gaan.
 • Een extra vrije dag als een werknemer deelneemt aan een klimaatdemonstratie.

Waarom zou je eraan beginnen?

Om te beginnen: de planeet. De belangrijkste reden dat we zo massaal aan het verduurzamen zijn geslagen is natuurlijk het klimaat. Daarnaast is het onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. En als we flauw willen zijn: wet- en regelgeving en de rechtspraak dwingen werkgevers ook steeds vaker om duurzame keuzes te maken. Zo moeten werkgevers vanaf 100 werknemers vanaf 1 januari 2024 de CO2-uitstoot van het personeel bijhouden (ook voor woon-werkverkeer).

Maar in het kader van goed werkgeverschap is er nog een belangrijke reden: je wordt er een aantrekkelijkere werkgever van. Wist je al dat uit onderzoek onder ruim 2.000 professionals is gebleken dat:

 • 81% van de werknemers behoefte heeft aan groene arbeidsvoorwaarden?
 • 69% van de werknemers eerder zou kiezen voor een werkgever die groene arbeidsvoorwaarden aanbiedt?
 • 53% van de werknemers groene arbeidsvoorwaarden als onderdeel ziet van de zorgplicht van werkgevers?

Groene arbeidsvoorwaarden in de cao?

Inmiddels is er best al een aantal cao’s waarin groene arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen. Denk aan de cao’s van het Rijk, Achmea en de ANWB. Is er geen cao op jouw organisatie van toepassing maar wil je wel iets opnemen over groene arbeidsvoorwaarden in de personeelsregeling? Of is de cao wel van toepassing, maar wil je aanvullende afspraken maken? Dan moet je rekening houden met een aantal juridische aandachtspunten:

 1. Je moet nagaan of de afspraken die je wilt maken niet in strijd zijn met wet- en regelgeving of de cao. Sommige cao’s staan namelijk geen afwijkingen toe.
 2. Het kan zijn dat je je plannen voor instemming moet voorleggen aan de OR (of voor advies aan de personeelsvertegenwoordiging).
 3. Arbeidsvoorwaarden kun je niet zomaar eenzijdig ten nadele van de werknemer wijzigen, je moet dus van tevoren bedenken wat je gaat doen en welke consequenties dat met zich meebrengt.
 4. Ook moet je nadenken hoe je het personeel gelijk kunt behandelen. Zo zullen sommige medewerkers te ver weg wonen voor een fiets, zelfs voor een elektrische.
 5. Wat doe je met een werknemer die uit dienst gaat maar aan wie je een verduurzamingslening hebt verstrekt die nog niet is terugbetaald?
 6. En er zijn privacyvraagstukken; bijvoorbeeld als het gaat om de verduurzaming van de woning of het overleggen van de vakantieplannen.

Tot slot zijn er enkele financiële en fiscale aandachtspunten (werkkostenregeling!) waar je rekening mee moet houden.

Maar laat je hier vooral niet door weerhouden! Zoals je hebt gezien hechten steeds meer werknemers grote waarde aan groene arbeidsvoorwaarden. Grote kans dus dat je er samen wel uitkomt.

Waar kan Het WerkLab je mee helpen?

Heb je hier vragen over? Of wil je als organisatie vooruitlopen op de troepen en met groene arbeidsvoorwaarden aan de slag? En wil je eens met ons sparren over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op, we staan voor je klaar.

Lees ook: