The Workcation: waarom dit als werkgever het overwegen waard is.

The Workcation: waarom dit als werkgever het overwegen waard is. cover
The Workcation: waarom dit als werkgever het overwegen waard is. cover

Ontdek de opkomende trend waarbij werk en vakantie samenkomen, beter bekend als de "Workcation". Sinds de opkomst van Corona hebben we een groeiende behoefte opgemerkt om op verschillende locaties te werken, zoals thuis, op afstand, maar ook in het buitenland. Werkgevers springen hier steeds meer op in door het aanbieden van deze mogelijkheid als een arbeidsvoorwaarde, vooral omdat het aantrekkelijk is voor jonge generaties die werk en reizen willen combineren. Het is in deze markt belangrijk om als werkgever eruit te springen door de unieke arbeidsvoorwaarden! Lees hier ook onze blogs over andere soorten arbeidsvoorwaarden, zoals de groene arbeidsvoorwaarden en de moderne arbeidsvoorwaarden.

Wat is een Workcation?

Dus wat is een workcation precies? Het is eigenlijk een vakantie waarbij de werknemer nog steeds werkt en beschikbaar is voor de werkgever, niet vanuit een kantoor of thuis, maar vanaf een (meestal) adembenemende locatie in een ander land. Het onderscheidt zich dus van een traditionele vakantie, een zakenreis of een sabbatical.

De voordelen

Maar wat zijn de voordelen van een workcation? Hier zijn er een paar:

  1. Reizen zonder vakantiedagen te gebruiken: Je kunt nieuwe plekken ontdekken en ervaren zonder je kostbare vakantiedagen op te souperen.
  2. Het halen van deadlines in een nieuwe omgeving: Terwijl je aan het werk bent, kun je nog steeds genieten van een nieuwe omgeving en culturele ervaringen.
  3. Vermindering van burn-out gerelateerde klachten en verbetering van de werk-privé balans: Een workcation kan helpen bij het voorkomen van burn-outs.
  4. Stimulering van productiviteit en creativiteit: Een nieuwe omgeving kan nieuwe ideeën en perspectieven inspireren. En pluspunt voor de productiviteit en creativiteit!
  5. Mentaal en emotioneel opladen: Je laadt op door los te komen van de dagelijkse routine en te genieten van een andere omgeving.
  6. Geïnspireerd en verfrist terugkomen: Na een workcation kom je vaak terug met nieuwe energie en inspiratie voor je werk.

Kortom, een workcation biedt niet alleen de mogelijkheid om te werken vanuit een prachtige omgeving. Ook kan het een krachtige strategie zijn voor het bevorderen van het welzijn van werknemers en het stimuleren van de productiviteit.

De nadelen

Uiteraard is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ook aan een workcation zijn nadelen verbonden:

  1. De werkgever zal moeten investeren in nieuwe werkvormen voor teams, managers en werkprocessen.
  2. De werkgever heeft een grotere uitdaging ten aanzien van gegevensbeveiliging en compliance.
  3. Het teamgevoel is wat moeilijker te bereiken als een van de collega’s (of meerdere) in een ander land zit.
  4. Als je collega aan de andere kant van de wereld zit, heb je als werkgever ook te maken met een tijdsverschil.

Er zijn dus zeker een aantal punten die een werkgever in overweging moet nemen, voordat hij de beslissing maakt om dit aan te bieden aan zijn werknemers. Als je als werkgever dan eenmaal de beslissing hebt genomen, dan zijn er ook een aantal gevolgen waar je als werkgever rekening mee moet houden.

De fiscale gevolgen

Bepaalde kosten van de workcation kunnen fiscaal aftrekbaar zijn. De Belastingdienst beoordeelt elke individuele aanvraag op het feit of 50% of meer kan worden aangemerkt als zakelijke activiteit. Als dat het geval is, dan kunnen de kosten fiscaal worden afgetrokken. Er is dus wel een grijs gebied met betrekking wat wel of niet valt onder een ‘zakelijke activiteit’. Dit is ook zeker een overweging om als werkgever mee te nemen!

Waar let je op als werkgever?

Het is goed om een duidelijk beleid te hebben over de workcation. Hierin kan je verschillende dingen opnemen over de wijze waarop iemand een workcation aanvraagt. Bijvoorbeeld een lijst van landen die door jou als werkgever zijn goedgekeurd. Maar vergeet vooral ook niet om op te nemen hoelang een workcation maximaal kan duren en welke werknemers misschien (nog) niet in aanmerking komen voor een workcation.

Daarnaast kan je gebruik maken van een Workcation Agreement waarin je nog specifieke afspraken met je werknemer vastlegt. Het beleid wat daarbij hoort, kan je dan weer van toepassing verklaring in deze overeenkomst. Je kan bijvoorbeeld denken aan aanvullende afspraken die zien op ziekte tijdens de workcation, veiligheid en welzijn en dat alle benodigde documenten voor het reizen en het verblijf zijn geregeld door de werknemer.

Waar kan Het WerkLab bij helpen?

Enthousiast geworden! Dat snappen wij heel goed. Het aanbieden van moderne en unieke arbeidsvoorwaarden is altijd een goede stap. Wij kunnen je helpen bij het opstellen van een beleid over de workcation, maar ook bij het opstellen van de Workcation Agreement. Mocht je al een bestaand beleid hebben, maar een frisse (juridische) blik nodig hebben, dan zijn wij uiteraard ook bereid om te helpen en te sparren! Een workcation is eigenlijk gewoon een investering in de welzijn en vitaliteit van je werknemers. Je zult zien dat dit vanzelf z’n vruchten afwerpt!

Heb je nog vragen over dit onderwerp of kan je onze frisse (juridische) blik gebruiken? Neem dan vooral contact met ons op!